埃德蒙顿华人社区-Edmonton China

[照片] 梨渦入黎 [廣東版]

老杨团队,追求完美;客户至上,服务到位!
4 C( x% f* q: A5 @: ~; \3 _5 W
, z. g9 P+ l9 k8 C今日趁老婆唔覺意,揀左包冇牛蹄既牛腳,靜靜雞擺佐落距個籃,番到屋企鬼殺甘嘈
( }7 m% L$ E# Z7 F0 W/ \. \8 G睇下我用壓力煲煮出哩既牛腳,白賴賴好似豬腳甘,不過就冇甘肥。 7 Y. \5 ~: k/ `% V: n$ L: s4 s
0 B8 M8 e+ z" L- q6 g1 E5 U' x
D湯都幾多油下,用呢個漏斗將油隔開,剩番咯D就可以用黎燜番D肉。3 }' K) X0 M. ?  P$ c
其實都係剩番D牛筋,牛皮。 D牛皮好似羊腩煲D羊皮甘,唔似豬皮,幾好咬頭。 ! ~5 D4 l# e7 X& {1 u5 c
哇,好嘢啵
老杨团队 追求完美
哇,好嘢啵; S1 o/ i  F4 g8 M( x- j
song2lili 发表于 2010-10-24 19:20

; u* c1 _/ V; K5 F5 f
; x- L% n6 Z8 t7 `  }好什麽?味道還得老婆善後。
4 E$ F  U0 m: P5 H
) V% C4 B, o/ z  a9 G& k[識講幾句?你D廣東話咩野程度先。]
嘛嘛地啦,讲就得,写就。。。。。。
嘛嘛地啦,讲就得,写就。。。。。。
) ~  _" B$ H9 h4 L; A) }song2lili 发表于 2010-10-24 19:54

) O! H! m7 \+ C& u9 i9 w0 w! ]  c) s% n: B; k' P
写就我都唔系几得。
1 f% J( p. W2 R! `. i- h' M& K! m我最钟意听D唔系好正既广东话。
哇,好野。广州人
哇,好嘢啵
0 w4 h! x' |$ i* `8 Y( Gsong2lili 发表于 2010-10-24 19:20

# P; |+ l2 o2 t3 c% y# s" ]- ~$ Y3 ]
6 b  g, ~3 r' t5 e0 z9 ]6 ]9 j坐作我沙发?比翻一半我。
唔系丫嘛
理袁律师事务所
坐作我沙发?比翻一半我。* [) {' s" r0 q/ t+ f2 [3 T3 ~
梨涡浅笑 发表于 2010-10-24 20:20
9 {7 L- ^' Q, y

4 `9 T4 h7 R8 Q唔驶争,你坐我大脾。
我地岩岩吃完烛光晚餐,整作摩洛哥咸柠檬鸡,蜜汁叉烧,火鸡汤浸芥兰,准备影相吃饭个时,竟然停电窝,停足个半钟,等我吃完甜品,又有番电。- O1 ]& H7 o1 V6 Q
D牛蹄都几靓仔啊,我中意吃个D也无晒窝,骨髓啊。个漏斗好劲阿,叫什么武器?我见都未见过。见到D牛筋我流晒口水啦,吃完会靓嘎,吃个时,捡晒D牛筋比你老婆食,就吾会鬼杀甘吵嘎啦。
喂,靚女,放工番黎睇下呢D骨膠幾靚?/ a' G) m$ L- g  e8 e+ l
一滴油都冇架,唔似者喱又唔似燉蛋,滑滑既白色固體,會融奚暖水道。# _5 i3 F$ v: K+ H
想靚就試下啦。
9 e0 T, h/ ~6 V/ c3 b哇。D牛筋,牛皮仲好食添,真係唔試過唔知,牛皮都食得既。9 z2 `" S6 Q8 \, S
7 }- v: w( c! {9 j" ~0 a4 z0 ?# y
理袁律师事务所
同言同羽 置业良晨
. d, Q/ q4 M, A6 a
& F, Z0 w" @  ?9 f真系几得窝,一D油都没窝。你老婆有没赞你啊?4 S$ ~% m$ a2 T$ D

# w$ I( t; n; W& k% Y0 [系啦,吾好系吾系都叫靓女啦。人地系靓女你叫就话应你姐,我地呢挺,都吾知应好定吾应好,好鬼尴尬嘎嘛。吾应,又话我高斗。应,人地又话,吾系几靓又以为自己好靓,切!
唔驶争,你坐我大脾。
3 A8 F& F! {  z( i0 E$ \kingsnake 发表于 2010-10-24 20:26

! X" g: O: e/ C0 T$ j* a0 x
4 _, X( W0 u$ V4 O0 _7 z' Z吾使啦,我坐地下。比lili歌坐你大脾啦。
今日趁老婆唔覺意,揀左包冇牛蹄既牛腳,靜靜雞擺佐落距個籃,番到屋企鬼殺甘嘈2 L  A" Q* g& a0 {
睇下我用壓力煲煮出哩既牛腳,白賴賴好似豬腳甘,不過就冇甘肥。
% b2 j8 j0 P* X  Q- `. R8 ~' z4 ?/ L/ ~' J

$ V, I6 a3 p* N/ H% S& t$ _$ |0 T6 Ekingsnake 发表于 2010-10-24 19:06
$ b- [# u! o; ^- k: q" W$ p
边窦有卖牛蹄啊?
本帖最后由 kingsnake 于 2010-10-25 15:20 编辑 + \. B( m$ L2 Y: p9 e2 v
吾使啦,我坐地下。比lili歌坐你大脾啦。5 F8 z; D9 B6 ]4 ]$ t- D
梨涡浅笑 发表于 2010-10-25 14:50

# M9 D( j2 q( l8 s/ [5 ]/ B# \" W$ V0 J* O+ x$ d
你都係坐番沙發啦。lili都坐作我大脾好鬼死耐喇。: ~5 b; b7 n& U% j
我老婆話距坐地下渦,距有得食就得擱喇。
同言同羽 置业良晨
边窦有卖牛蹄啊?
, Q' U; S: l2 w7 u' ?$ w小胡同 发表于 2010-10-25 15:08
% ?5 j" K# [1 D7 H7 |

6 Z. R* g3 {: [97 有,2.99一磅,白雪雪甘。- d' y- v; b" j1 f  Y' ?
協成就好平,不過冇筋既,仲血淋淋添。
97 有,2.99一磅,白雪雪甘。' b1 X& [' Q- T% j0 W4 d4 D5 Y3 [
協成就好平,不過冇筋既,仲血淋淋添。; {9 y$ b( D- F9 C& D7 H8 R, \; a9 f
kingsnake 发表于 2010-10-25 15:30

2 i8 ^9 N) h' {9 y  `1 [: Y多谢先,迟点去睇下。
你都係坐番沙發啦。lili都坐作我大脾好鬼死耐喇。! l6 z1 Z% N3 x& s, H6 ^
我老婆話距坐地下渦,距有得食就得擱喇。
' @5 I$ e9 ~; @: K8 ?/ w% j) Hkingsnake 发表于 2010-10-25 15:13

4 w/ y+ ]2 D+ x" s9 G  r! v哇,搞得我黎份。走人
lili歌米走啦,人地都话比你坐大脾,不过坐得有D耐,可吾可以从左个只转趋右个只涡?
大型搬家
妹妹啊,留比你咯
同言同羽 置业良晨
几时开返个广东版呀?
理袁律师事务所
同言同羽 置业良晨
大懶蛇你同梨涡浅笑玩晒啦.
妹妹啊,留比你咯
& _; K$ V5 Q* isong2lili 发表于 2010-10-25 18:50

! K1 P1 ?+ c6 J8 P4 z
' y8 V; T) \5 X( ?* ^你地有得坐又爭,冇得坐又爭,不如一齊起身整野食仲好D。
大懶蛇你同梨涡浅笑玩晒啦.
% O. g+ X7 V- T1 }' c3 h  f! e" FCAI 发表于 2010-10-26 00:37

: \# i# ?& Y9 j# I
  B- F( q) W8 g' X* Y* M3 j想加入利玩都得。
5 q3 `/ A$ V/ f( F$ H3 q; S" |& P! n條件係:唔准蝦老婆,又唔准怕老婆,更加唔准搶人老婆。
哈哈好呀,我好闷呀.有好野食预埋我啦.

5 ^# Z; C1 d- B4 C$ h4 ?& p就算我唔响 edmonton, 我都琳住你架,你睇下呢 D平果干,系韩国美女整架,仲好容易添。拒静系用decorer去佐平果心,切成一片片,然后用绳穿起来,再屋内风干,几日就搞定了。真系好好食架。 5 \  R* h5 c( I' f% y2 W
乜都唔使用,唔信就试下。% o  d$ J8 N" C' v
我手上有两块,后面胶袋一大包。
今日趁老婆唔覺意,揀左包冇牛蹄既牛腳,靜靜雞擺佐落距個籃,番到屋企鬼殺甘嘈
& Y* G  o3 t. \- ]' @睇下我用壓力煲煮出哩既牛腳,白賴賴好似豬腳甘,不過就冇甘肥。
9 ^9 Y$ e, Q! ~" L2 l, p, H* q- B3 D/ J  M" h# W) N# f

4 J( d0 G6 w7 U4 r/ {1 e4 Bkingsnake 发表于 24-10-2010 19:06

$ a4 S2 z. R* I! |蛇戴佬,你好人做到底,同我切下听日后日97有么得卖,免得我白跑一趟,你知我渣车水平个啦!& s. H5 k5 s  R" R, X
骨胶汤养颜啊!
昨天路过 calgary 的大统华,睇到D牛脚成碌木甘粗,先至卖 $1.68/lb,不过牛筋就卖 $2.99。
3 @, _; n7 F( D1 Y# g+ E霖下都系番转头时买十磅牛筋好了。; o7 u1 L" m* l$ C
97 长年都有牛脚卖,都系卖 $2.99,不过就已经切好晒,方便好多,去到包你买到。
昨天路过 calgary 的大统华,睇到D牛脚成碌木甘粗,先至卖 $1.68/lb,不过牛筋就卖 $2.99。
4 S) ]/ ^, X$ |" W9 K$ O( N2 D霖下都系番转头时买十磅牛筋好了。% j2 E) V" ]+ s& p/ L, l
97 长年都有牛脚卖,都系卖 $2.99,不过就已经切好晒,方便好多,去到包你买到。# F. a  o* J: x$ |
kingsnake 发表于 5-11-2010 20:42

2 I( t) O6 r& ]5 g多谢晒