埃德蒙顿华人社区-Edmonton China

[其他] 梨渦 去飲茶啦

老杨团队,追求完美;客户至上,服务到位!
[ 今朝想請埋你,一齊去再試下皇城,睇下有冇退步,不過就怕阿一哥呷乾醋唔放人 ]
  E0 M8 J# `  `. E: F1 |# \[ 而加飲完啦]
! U) _2 g7 |  X9 s% M
" ?! N) G1 {- U這次要茶錢,不過最後部長還是免了。4 q; x8 Q8 M3 j
有 coupon的,還有 $15 送 $2.99。* a  w& u7 d0 V0 U! O! I' d, c
$ R4 F0 T* H6 X1 c
蝦餃 還是不錯,餃皮比龍庭的好。' Z( B) N  g0 K) u2 Q9 F" u0 {
包子 還是小了些,味道可以。$ v& X) a/ C3 K5 i9 A& v
鳳爪 也過得去,沒見到有鴨掌(這個我不愛吃 )。* Q9 B* Z/ G$ K/ R. }* Z& i
潮州粉果 比龍庭和潮樓的都好。
0 k- e4 I& D8 c/ N不過,你說得對,腸粉還是 龍庭的最化算。6 K9 G1 E3 @3 Q) V8 b; L
照現時來看,紅鳳凰是難以較量的了。/ u( r. {6 Q) B4 }. u6 v9 e: ]

+ E1 x& h8 H& b+ Q# J3 J11:30am前,地下停車場還有位子。
绕了那么大个圈子,不就是Show off Weekday 有空去喝茶!
& `, K+ Z1 l! Q" u% ?我就做到大汗嘚细汗,向烈日下晒左成个钟,吾见左半条命。无阴功!
  x! T1 v8 a9 H! x' E皇城而家系推车仔定系部长卖,我好贵怕D部长卖,D口水系甘喷晒落下去,然后问你,吃吾吃啊?D野又冻晒。
/ k! p* \5 L5 [5 \# `! G+ w龙庭个个靓女,卖肠粉咯个,好好人嘎,又爽手,个老世又几好招呼。
[ 就得咯半日出太陽,米瓜瓜叫, 最多錫番啦 ]
- W% P4 K& i+ e  b! W+ J# r[ 除佐禮拜,平日冇推車,不過係落單既,噤仲好,價錢一目了然 ]
7 `0 @4 c: K- v9 ^; d/ {[ 部長d 推薦我從來都唔吼 ]
( g$ o0 X% X" I8 o! S+ T; z9 ]' V& |& c[ 龍庭個靚女? 係唔係扎馬尾辮咯個呀 ]
老杨团队 追求完美
[ 就得咯半日出太陽,米瓜瓜叫, 最多錫番啦 ]
# `- f- q2 H: s5 E[ 除佐禮拜,平日冇推車,不過係落單既,噤仲好,價錢一目了然 ]
: u/ |. j  P$ S5 T' ]/ d1 n0 k[ 部長d 推薦我從來都唔吼 ]$ }& y5 h9 U$ r6 M2 ~* }' ?
[ 龍庭個靚女? 係唔係扎馬尾辮咯個呀 ]( u0 U) O+ K& z& l
kingsnake 发表于 2011-6-21 15:23

/ z! g1 \, ^8 y4 p% D
) L( G* B% I  ?: ~& s9 y系罗,一日有半日出去晒太阳啊麻,明晒。
5 X8 G- H$ B( a1 x4 T如果碟碟价钱吾同,系要计下先,所以龙庭就方便好多,同一个价钱,心中有数。吾使你带住副老花镜向个鬼妹面前,向个电话到按下按下。4 O5 e6 U) s, Q( U' g# d5 Q$ c
而家食来食去都系个几种,难道我们的饮茶文化就只有尼D?我觉得以前有好多窝,但又讲吾出,太耐无得食啦。我去左美味馆,吾系好骤脚,D装修又真系吾得。不过有炸脆奶,药膳鸡脚,个铁板牛魔王英文系牛扒,原来系牛腩猪肠粉。
理袁律师事务所
系罗,一日有半日出去晒太阳啊麻,明晒。; B% e' _5 e0 U* o$ U; K* M
如果碟碟价钱吾同,系要计下先,所以龙庭就方便好多,同一个价钱,心中有数。吾使你带住副老花镜向个鬼妹面前,向个电话到按下按下。
6 e4 g6 t' a; n  v/ ]2 Y2 [而家食来食去都系个几种,难道我 ...
1 F: \7 O+ N6 L/ Q: p梨涡浅笑 发表于 2011-6-21 16:18
1 a5 Z" }4 ?/ i  G' y! n) C$ _

: w, C4 z% x, ^% c* ~. Q) r[ 都唔算好難計者;細,中,大點都係 $2.99。]
5 P( |& H- A. [7 `[ 特點就 $4.50 ,不過連牛筋,咖喱魷魚,腸粉都係特點之嘛。]
! U- a8 H- }( U3 p" Y$ t1 }[ 炒粉,飯,麵就 $10.95。]0 j$ N4 Y- Z) W3 v+ i+ i5 ^8 o( ~6 y: t
[ 潮樓既粉腸都算係特點啦。不過你食得幾多碟者? ]& E6 [+ b1 d, l% A( q0 h7 H" l
[ 就呢個價錢,同唔計茶錢,我都會繼續捧場嘎。]
( l1 _* y$ E5 A5 h% t+ \5 c$ o3 M
猪刀小试 发表于 2011-6-21 16:20
$ K! }5 f" |) F* t/ z( F

2 k. j/ B1 _" d" n4 k刀刀,蛇王同一鬼妹喝早茶,怕蛇太罚他跪搓衣板
[ 都唔算好難計者;細,中,大點都係 $2.99。]
  L' k4 R6 h9 @* p* e4 _% x[ 特點就 $4.50 ,不過連牛筋,咖喱魷魚,腸粉都係特點之嘛。]5 l& n0 f: e4 L$ r& A
[ 炒粉,飯,麵就 $10.95。]- y) Y  S* T1 m: F+ z# A+ G
[ 潮樓既粉腸都算係特點啦。不過你食得幾多碟者? ]6 O, T* m. U/ o7 t6 F6 p( [: b6 T
[ 就呢個價錢 ...
* s4 x) z5 F1 q/ L6 v- d4 f4 q8 Z0 ~' Zkingsnake 发表于 2011-6-21 16:35

+ r6 b$ [" h, z) \' r8 ?
, d. ~; x7 m: g5 }如果吾系部长免茶钱,就吾系好抵。我同阿一去,食得最多都系肠粉,因为我仲未搞得掂 。其实吾系好中意甘样,一系就讲明吾收茶钱,明明要收,个部长又出来免,好似我争他个人情甘。下次吾免,又觉得吾抵。
3 ~- Q% N* n$ Q& \7 m9 }7 o
1 T# [! i. k; d- |: G) J[ 噤人地真係好唔想免茶丫嘛!所以只有部長先至有權咯。]5 U8 ~* p8 o: m4 ]- t
[ 想食腸粉,有間好鬼噏耷嘠餐館,d粉溝佐些少糯米粉,堙堙靭靭噤,都幾滑下,都係 $2.99。]5 G( F: z' F3 i- r
[ 兮南面,都有兮中文報紙賣下告白,不過......真係好鬼死噏耷架 ]
& g5 A+ U2 U2 Z, ^5 I$ y& R; {1 b2 i1 Y6 ^# X
[ 皇城 $15 送 $2.99,就叫一碟腸粉咯,又話喜歡奢侈??食得唔算係浪費挂?食環境呀 ]
[ 噤人地真係好唔想免茶丫嘛!所以只有部長先至有權咯。]
5 |& e1 ~5 F* Q( i& R# ^9 W[ 想食腸粉,有間好鬼噏耷嘠餐館,d粉溝佐些少糯米粉,堙堙靭靭噤,都幾滑下,都係 $2.99。]
% j% M+ n+ d4 V8 ~9 u* c[ 兮南面,都有兮中文報紙賣下告白,不過......真係好鬼死噏耷 ...6 Z) k* F6 G, r/ [
kingsnake 发表于 2011-6-21 17:14

, w+ ^9 x/ E% n# R3 z3 h) ]( Z2 A
, y9 u% `$ B3 Z7 m9 W南边,边间?讲黎听下。
% _  |) J* N! I, m, Z, ^! ^7 v你仪家都中文劲爆啊,连“噏耷”都得? 服左你。, u  j! P( J' y, ^
3.25一碟肠粉你吾吃,走去吃4.50,差1.25嘎,成一大啖肠粉嘎啦,呢D就叫做浪费啦。奢侈呢,就系我用10元一口气吃3碟,几豪啊。
, p8 Q4 {* x- n2 g环境吾重要啦,最重要同边个吃。
本帖最后由 kingsnake 于 2011-6-21 20:04 编辑 0 t* I( B3 W; V1 I* K
南边,边间?讲黎听下。
+ A; R* L0 \) g2 {你仪家都中文劲爆啊,连“噏耷”都得? 服左你。
6 q% \6 o  C% ^; s8 q3.25一碟肠粉你吾吃,走去吃4.50,差1.25嘎,成一大啖肠粉嘎啦,呢D就叫做浪费啦。奢侈呢,就系我用10元一口气吃3碟 ...
. J( ^; M/ E8 }, Y& ]% {环境吾重要啦,最重要同边个吃梨涡浅笑 发表于 2011-6-21 18:00
5 z' [$ B  f; G
. M9 g9 T& \8 t- q0 c( c2 G0 b
[ 咯句真係好重要 ]  W' o- i7 H! p/ T- j8 b" ]
[有d人連 龍庭同 美麗華都唔肯去,話烏糟窩]
; {4 _7 b  q5 {' B0 G' v[ 地址同茶樓名 尼樣野要同你兮短信密蜜斟先得架 ]
' t3 _$ T2 S* G$ _* A( a8 P7 }$ A[ 先旨聲明,環境太差唔好瀨我窩 ]  A- R# F8 D1 _" C$ D* Y
[ 不過,都係免茶,‘涵罷冷省’都係 $2.99渣。]3 [: \( ^& y/ z4 O
[ 去睇短信啦 ]
[ 仲有:8 }: P% T; o- g" e0 w
用 300蚊去買個LV包,即係高d價錢食好野。= 奢侈。9 i6 y( |) Y1 P- ?+ }7 O
用 50蚊去達賴喇嘛買10個包包。 = 浪費。]
同言同羽 置业良晨
[ 咯句真係好重要 ]5 i, M( A% t! w  X1 M" M
[有d人連 龍庭同 美麗華都唔肯去,話烏糟窩]
  H5 B* z9 b. e2 h8 ?, d1 ^[ 地址同茶樓名 尼樣野要同你兮短信密蜜斟先得架 ]
" U( M# d* a8 E3 q" o  Q) @[ 先旨聲明,環境太差唔好瀨我窩 ]4 t0 F; X2 U& z! W6 f
[ 不過,都係免茶,‘涵罷冷省’都係 $2.9 ...
2 ~8 [' c) ~- P% G6 b! _kingsnake 发表于 2011-6-21 19:38

3 \4 P" D1 }4 [' }/ K% w0 p5 c
$ i0 }8 X5 l" B+ {* ~神马东西?
[ 仲有:
1 k- h$ P5 ^8 w& u/ d% z" h& L用 300蚊去買個LV包,即係高d價錢食好野。= 奢侈。
, d, p9 F4 y* y用 50蚊去達賴喇嘛買10個包包。 = 浪費。]- q" I3 H  D/ C- N3 F! P
kingsnake 发表于 2011-6-21 20:24

" Y9 `1 r! l+ w; T- t
9 ^- e  }% h5 o# m6 |  u300蚊买LV?边个年代嘎?
完全阅读了~~~~~~~~~~
终于翻页了
理袁律师事务所
同言同羽 置业良晨
精彩精彩,看帖回帖!!
紧紧尾随帖主。。。~
居然有D看不明
终于翻页了
我又去~
同言同羽 置业良晨
我又去~6 h& {' y' s5 y# Q7 x3 ]
SheJing 发表于 2011-6-25 19:25

+ Z, n2 V, `0 G7 ~2 M' @
1 q! @( y/ A0 K# w3 {# W有野食,你就浦头。
同言同羽 置业良晨
昨晚同朋友出去美味馆食饭,唉,D咕噜肉硬到好象化石一样。咕噜肉都不知道炸了后存了几个世纪,如果炸了很久,起码上菜前要炸到心热啊,里面冻冰冰。咕噜肉没哪一家做得很好,但差到这个样子,真是它家第一。
昨晚同朋友出去美味馆食饭,唉,D咕噜肉硬到好象化石一样。咕噜肉都不知道炸了后存了几个世纪,如果炸了很久,起码上菜前要炸到心热啊,里面冻冰冰。咕噜肉没哪一家做得很好,但差到这个样子,真是它家第一。) f/ T# C/ x5 \- o( R- r
梨涡浅笑 发表于 2011-6-26 13:49
$ q& T& l  y$ D" T1 S. C

- W; Y! F! d1 `1 H1 D我都吾食咕嚕肉葛,都吾知入便肥定瘦。
  u! S2 U% @; T0 S: Z' h今日同個靚女去飲茶,潮樓排曬大隊。再去 皇城試下禮拜既水準,好彩都搵到車位。) ^: |8 }- T6 _4 @6 |1 n+ y3 Z$ G: n
兩個人既位就好易搵,人多d就要等下。2 Q4 B$ k+ i. \" v7 x6 v
禮拜尾就炒粉麵可以落單,點心就等推車仔。
$ ?8 H) r; @" G( t我好小心叫推車d點心,除佐蝦餅外。差不多碟碟都 $2.99。
, E" e' E1 \1 X; f4 R原則上, 皇城兮 禮拜都算不錯啦。
我都吾食咕嚕肉葛,都吾知入便肥定瘦。8 C7 F+ y; G8 i! a
今日同個靚女去飲茶,潮樓排曬大隊。再去 皇城試下禮拜既水準,好彩都搵到車位。
* g% I! e# X# s" R9 S6 z7 o兩個人既位就好易搵,人多d就要等下。
4 ]3 u  o9 ~+ C: S禮拜尾就炒粉麵可以落單,點心就等推車仔。; ]5 X6 B% v/ V" j: t0 h2 j
我 ...: z, L: N1 a0 N3 F" [6 a' Z
kingsnake 发表于 2011-6-26 14:31
) n/ O; p5 {/ l( i. S3 w9 P+ L7 S

) n/ E$ I* O0 r1 B5 B& y9 Z: z我都系逼于无奈。 以前向陈北记旁边有一家,个厨好得,不过个间野旁边系酒吧,D空气吾系好好我就吾去啦,而家吾知响吾响度啦。! H- D  R  \6 ^: @: B1 _
甘我都去试下皇城,个仔放假,我就轻松罗。
本帖最后由 kingsnake 于 2011-6-26 15:18 编辑 . e- E* K. w2 p1 u1 |' s* H
& u8 l& G/ Q9 |3 x7 C- J
[ 你噤鐘意食腸粉,不如趁住咯間野仲兮道,d腸粉真係超級大碟架,仲係即叫即用粉漿蒸添。我都驚距挨吾住執笠 。]) w: ?6 `0 p. j  u. p$ I
[ 想自己兮屋企做,趁宜家氹得距開心或且教埋你。]
8 ?5 _* p" q& z9 s  Y. ]9 Z5 v[ 成間店就係兩仔毑一腳踢渣,好容易氹遮 ]
[ 你噤鐘意食腸粉,不如趁住咯間野仲兮道,d腸粉真係超級大碟架,仲係即叫即用粉漿蒸添。我都驚距挨吾住執笠 。]
' C$ \& c1 r# K[ 想自己兮屋企做,趁宜家氹得距開心或且教埋你。]
& b+ I8 {: u" r- ?+ S( n& g[ 成間店就係兩仔毑一腳踢渣,好容易氹遮 ]
& B) m* d- N# C5 Dkingsnake 发表于 2011-6-26 15:16
) {& P0 A; i$ k0 E

& d, G, A5 z: Y: @; M0 k我一定要去试!
6 U1 p* }" i* L! M7 `+ z1 M5 t# z
[ 我宜加去個野食腸粉,你有時間就黎啦 ]
# L  x  V5 B0 c9 N* I" n[ 包你食吾曬 ]
5 U( z  Q$ G: D7 J- Y9 \% W  c$ @[ 仲有,距d鳳爪認真嘛嘛 ]
老柳教车
明明是中文,为什么我看不懂,呵呵3 `* w( s5 g  }
粤语?
明明是中文,为什么我看不懂,呵呵
8 b2 ~' z( s) u$ M粤语?
  L' y" ~( U. b' w8 ~3 D梦舟 发表于 2011-6-27 14:46

2 ~# D' D& _' [$ U3 s9 `
% v3 r; _" K# \$ J! a7 y' O那就讓 梨窩妹妹教你吧